Monday, October 17, 2011

Puding Dragon Fruit & Prune





Last 2 weeks kot aku buat puding ni, puncanya pasal sayang tengok buah dragon fruit dgn prune dah lama duduk dlm peti ais tak ada org nak makan. So aku belasah je buat puding. Tak nyesal buat sebab puding ni sedap, kejab je licin. Tu yang tak sempat nak bagi kat sapa2 (sori ye dot...hehehe....) Lagi satu nak cantik pilih lah dragon fruit yang berwarna merah. Automatik warna agar2 tu jadi warna merah, tak payah guna pewarna tiruan.


Pada sesiapa yang minat nak mencuba ini resepinya :-


1 peket serbuk agar-agar

4 gelas air

10 - 15 sudu gula pasir (ikut suka)

1 tin susu cair

buah prune ikut suka nak taruk berapa banyak (aku taruk dlm 1/2 cawan) dipotong kecil2

buah dragon fruit (warna merah) dlm setengah biji (dilenyek)



Masak serbuk agar2 bersama gula dan air, setelah larut semuanya masuk kan 1 tin susu cair, buah prune dan juga buah dragon fruit. Masak hingga semua nya sebati dan mendidih. Kemudian sejuk kan didalam bekas. Selamat mencuba.



7 comments:

LugieAmir said...

ermm.....nk jugek nk jugek...

kaklia said...

gee, kita tukar suka sama suka ek....ko bagi kek opera aku bagi ko puding nih...amacam...hikhikhik....

Anonymous said...

beb..paket agar2 byk jenis..lu wat yg brand pe?

kaklia said...

anony budak sig....lu guna je lah apa brand pun buleh...no hal punya...janji ada tulis situ halal maaa....hikhik - from kebabom...:)

Anonymous said...

huhhhhhhhh,,,wa melajukk ini macammm.....nnt buat balekkk tauuu....kalo x org ngamukkkkk....dott

Anonymous said...

aloooo.. lama akak x tempek masak2 ni... wa skeeee... next plizzzz.. nty

kaklia said...

dot...lu beli dragon fruit kasi, harus laju je wa buat...hehehe....

nty...minta bersabar ye...mood masak2 ni hanya datang bila bulan mengambang...kehkehkeh...