KEK KURMA
A) 250 gm butter
160 gm sugar
B) 4 eggs
C) 150 ml milk
230 gm kurma (buang dulu biji kurma baru timbang, nak guna prune pun boleh)
D) 230 gm flour
2 tsps baking powder
1 tsp soda bikarbonate
½ tbsp chocolate paste (tak taruk pun tak pe)
Cara :-
1) Masak bhg A di dlm periuk dgn api kecil. Kacau sehingga gula cair dan sejukkan.
2) Kemudian masuk kan bhg B kedlm adunan butter. Kacau sebati.
3) Blend bhg C didlm blender sehingga kurma halus. Kemudian campur kan bhg C
kedlm adunan butter. Kacau lagi.
4) Gaul kan bahan2 bhg D didlm satu bekas. Kemudian campurkan bhg D kedlm
adunan butter sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehingga kesemua adunan sebati dan
tidak berketul. Masuk ke dlm loyang 8” x 8” dan bakar lebih kurang 45 mnt – 1 jam.
Tips : Kek ini tidak perlu menggunakan mixer, lebih senang mengacau adunan dgn whisker (pengacau telor). Selamat mencuba.
A) 250 gm butter
160 gm sugar
B) 4 eggs
C) 150 ml milk
230 gm kurma (buang dulu biji kurma baru timbang, nak guna prune pun boleh)
D) 230 gm flour
2 tsps baking powder
1 tsp soda bikarbonate
½ tbsp chocolate paste (tak taruk pun tak pe)
Cara :-
1) Masak bhg A di dlm periuk dgn api kecil. Kacau sehingga gula cair dan sejukkan.
2) Kemudian masuk kan bhg B kedlm adunan butter. Kacau sebati.
3) Blend bhg C didlm blender sehingga kurma halus. Kemudian campur kan bhg C
kedlm adunan butter. Kacau lagi.
4) Gaul kan bahan2 bhg D didlm satu bekas. Kemudian campurkan bhg D kedlm
adunan butter sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehingga kesemua adunan sebati dan
tidak berketul. Masuk ke dlm loyang 8” x 8” dan bakar lebih kurang 45 mnt – 1 jam.
Tips : Kek ini tidak perlu menggunakan mixer, lebih senang mengacau adunan dgn whisker (pengacau telor). Selamat mencuba.
4 comments:
Kenyang i pandang kek you ni nyah:).Nak buat malehlah..nanti you buat sekali lagi eh..bila kita buat tea party nanti..hehehe
no problem cik wangi....insyaallah i buat kan nanti ek....:)
rajin eh main masak-masak.
sedap tu. boleh la buat bisnes lepas ni kak.
macam sedap jer kek tuh...
ermm...susu tuh..susu cair ker pekat..
kalo i nak kukus leh ker eh?..
Post a Comment