Thursday, October 23, 2008

KEK KURMA

Ini dia kek kurma yg aku buat last week. Akceli resepi asal kek ni ialah resepi kek prune, tp aku tukar prune tu ke kurma. so jadi lah kek kurma kan....:) aku guna kurma sebab aku pening tgk kurma yg ada 2 kotak lagi dlm fridge lebihan bulan puasa itu hari. kurma nih masa bulan puasa je menjadi rebutan, bila dah abis puasa...semua buat dek jek, tak pandang pun kat kotak kurma tuh. So ini lah hasil nyer, sedap dan lembab. sapa yg nak cuba buat sila kan....resepi nih aku ambik dari buku resepi kek yg ada kat rumah aku tuh.





KEK KURMA


A) 250 gm butter
160 gm sugar

B) 4 eggs

C) 150 ml milk
230 gm kurma (buang dulu biji kurma baru timbang, nak guna prune pun boleh)

D) 230 gm flour
2 tsps baking powder
1 tsp soda bikarbonate
½ tbsp chocolate paste (tak taruk pun tak pe)

Cara :-

1) Masak bhg A di dlm periuk dgn api kecil. Kacau sehingga gula cair dan sejukkan.

2) Kemudian masuk kan bhg B kedlm adunan butter. Kacau sebati.

3) Blend bhg C didlm blender sehingga kurma halus. Kemudian campur kan bhg C
kedlm adunan butter. Kacau lagi.

4) Gaul kan bahan2 bhg D didlm satu bekas. Kemudian campurkan bhg D kedlm
adunan butter sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehingga kesemua adunan sebati dan
tidak berketul. Masuk ke dlm loyang 8” x 8” dan bakar lebih kurang 45 mnt – 1 jam.

Tips : Kek ini tidak perlu menggunakan mixer, lebih senang mengacau adunan dgn whisker (pengacau telor). Selamat mencuba.















4 comments:

Wangi74 said...

Kenyang i pandang kek you ni nyah:).Nak buat malehlah..nanti you buat sekali lagi eh..bila kita buat tea party nanti..hehehe

kaklia said...

no problem cik wangi....insyaallah i buat kan nanti ek....:)

TashadeNatasha said...

rajin eh main masak-masak.
sedap tu. boleh la buat bisnes lepas ni kak.

A D said...

macam sedap jer kek tuh...
ermm...susu tuh..susu cair ker pekat..
kalo i nak kukus leh ker eh?..