Friday, July 17, 2009

ONION SOUP


Dalam last week kot, aku teringin nak makan onion soup. mula terasa nak makan tu sebab aku tgk kat channel 707 ada matsalleh ni dok hirup benda ni. rasa dedulu aku penah lah makan onion soup tapi yg creamy punya. so hari tu aku pun kelibut lah cari resepi kat tenet, aku tanya kat pompuan melayu terakhir yg kawin dgn org german tuh pun dia kata dia tak penah buat onion soup ni....heeee sori dek amy, mest ko tersedak lagi kat german tu kan. pastu bila aku dah dpt resepi aku buat lah. pada pendapat aku, sop bawang ni elok dimakan oleh org yg sakit or demam je lah. aku buat ari tu dah lah aku makan sorang2, org lain sumer tak nak, lepas makan sepinggan tu aku dah tak pandang dah kat belen ada lagi sikit tu. tapi rasa ok lah, sedap gak. bagi peminat bawang mesti suka lah, aku ok jek. tapi kalo makan saja2 cam tu rasa tak kose lah, tunggu demam je lah kot nti makan balik....heeeee. pada sesiapa yg nak buat, kat bawah ni resepi nya. (resepi ni aku ubat sikit)
2 biji besar bawang holland
1 sudu besar worcestershire sos
2 sudu besar butter
1 sudu perasa stok ayam (kalo rajin nak buat stok ayam/daging sendiri pun boleh)
2 cawan air
garam
pepper
hiris atau chop bawang ikut suka lepas tu goreng bawang dgn butter. dah agak kuning angkat dari kuali. masuk kan bahan2 lain kedlm periuk bersama2 dgn bawang. renih kan hingga menggelegak. kalo ikut resepi renih sampai 1/2 jam. aku tak kose nak tunggu 1/2 jam, aku renih sampai menggelegak terus tutup api. boleh lah dihidang kan dgn garlic bread atau apa bread ikut suka. aku hirup gitu je.
sekian.


6 comments:

Jiejah said...

kak!!!...nak tanya laa...camne akak masak sambil ambik gambo tu?? seblah tgn pegang sudip sblah lg pegang kemera ek??...ngeee

kaklia said...

jah....chef diva je boleh buat cam tu nyah...wakakaka....ayat perasan nak mampos kan....releks la jah...

ZUE'z said...

hehehee... elok bawang ni beb.. kasi pekat wakakakakaka

n0n0n said...

muahahahaa...ni dia peminat bawang...lukisan beliau mmg kelakar...eh silap,tu kartunis bawang dalam majalah Ujang...tp aku suka bawang...so thanx la kat akak lia ni share resipi....

Shemmi said...

penatnya aku gugel kartunis bawang...aku nk cari blog dia..ada x ek?


*makan lauk atau apapun..bawang mesti tinggal tepi..

肉圓不加大蒜Jason said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社