Thursday, July 7, 2011

Kimchi lagi....

Gambar atas ni kimchi yg aku baru buat 2 hari yg lepas. Kali ni aku ada buat sedikit penambahan dan juga pengurangan. Untuk bahan asas seperti bawang besar, bawang putih, halia, cili serbuk tu semua sama je. Cuma aku kurangkan penggunaan sos ikan dan aku tambah kan sedikit serbuk maggi ayam. Wah rasanya sedap sekali, ikut pada tekak aku lah, tekak org lain tu aku tak tau suka ke idak. Sebelum2 ni cuma taruk sos ikan 1 cwn, pastu rasa sos tu kuat lah. pada aku lagi sedap kurangkan sos ikan (aku letak dlm 2 sudu besar je) pastu taruk serbuk maggi ayam dlm 1 sudu besar. kalau ada serbuk maggi ikan bilis pun ok gak kan. masa mula2 gaul sayur dgn bahan2 kisar tu kimchi agak kering tp bila dah lama2 air dari sayur tu akan keluar sendiri. Apa pun this is the best kimchi i ever made....heeee....




Ni pulak gambar kimchi yang dijual di minimarket olives dekat office aku. Terkejut aku rupanya ada jual yg dah siap, tapi tak berani lah pulak nak beli. Bekas yang kecik tu dorang jual dlm rm6 dan yg besar dlm rm12. Kalau lah ramai melayu yg suka makan kimchi ni mau aku buat bisnes kimchi kan......terjamin kebersihan dan kesucian nya....hahaha....



6 comments:

FairyLilly said...

Amboi dah jadi korean celup nih. Kimchi ni akan di KIV, malas nak beli sayuran n sos ikan....Haritu my housemate ada beli, tapi tak tergamak pulak nak makan

kaklia said...

fai...korean celup kulit gelap kan...hehe...akak dah naik suka pulak makan kimchi ni setiap hari. yg best tu lepas makan kimchi ni badan rasa ringan sebab banyak keluar kan angin...hehehe....cuma nak kena cover2 je lah kalau dpn hb kan...wakakaka....pastu dlm sehari buang air besar pun boleh jadi 2,3 kali, patut lah org korea kata makan kimchi boleh kurus kan...tp akak tak kuruskan...hikhik...

LugieAmir said...

warh...wa suspek sama lu la makneng!! terror buat kimchik... awok ni suka makan kimchik tapi ..biasalaa klu bab2 cam lelauk ni..myself mmg malaaas sket...neway..good job for ya Kimchikk...(walaupon org nya ala2 bintang felem indostan giteww)

Wangi74 said...

Yo mak neng..ni ada darah tinggi boleh ke makan ni selalu..jaga diri mak neng:)

Jiejah Gorjes said...

camne ni??? sy tak terbuat lg..kemalasan dok dapow terlampau nih...kak buat la biznes kimchi hehehehe

kaklia said...

gee...kalau wa tau lu suka harus wa bungkus untuk lu sikit masa lu hantar kek itu hari...heee....

cik manis, kimchi mak neng dah di adjust supaya tak masin, mmg i tak letak garam pun sebab dah taruk sos ikan dgn pati ayam tu pun dah rasa garam kan. dont worry mak banang...so far bp mak neng menten je...hehehe...

jah...ko mmg kan, nak cili korea dah pos dah...gi buek copek...hikhik....