Monday, May 4, 2009

SPAGETTI PEDAS



Hi frens....pekabar? Aku kan dari cuti labour day sampai lah ke hari nih, badan tak sihat pastu hari nih dah bantai sakit kepala berdenyut2...adoyaiii...dah tua2 nih mcm2 lah. sumer ni ada kena mengena dgn penyakit perempuan datang sebulan sekali tu lah...apa lagi....semlm aku punya senggugut mmg dasyat lah sakit nya....maha sakit gitu. ingat lepas brekfes aku nak gi beli barang dapur, tp pasal dah tak tahan badan dah berpeluh2 terus aku ajak laki aku balik aja lah. balik rumah salin baju makan pain killer terus aku tido. eh ni apa aku citer nih ek, mcm tak releven dgn gambar yg aku tunjuk tu kan...heeee...ni paler nenong nyer pasal lah nih.
ok, hari sabtu baru nih aku bikin spagetti. tu pun aku buat sebab anak aku si nabil tu dah berapa kali dok sebut nak makan spagetti buatan tgn aku. family aku nih tak suka makan spagetti kat kedai sebab tak pedas kan. so kalo aku buat sendiri, aku tambah lah cili kisar dgn taruk lada hitam banyak2. pendek kata spagetti aku nih mmg power pedas nya lah. pedas cam ner pun, anak2 aku bertambah2 makan nya. makan berulang2 kali sampai nasik pun dorang dah tak pandang. tapi untuk bapak nya, dia ni tekak melayu mana reti makan spagetti kan, dia makan nasik dgn kuah spagetti tu ye....boleh aje sebab kuah tu pedas. kat bawah nih aku taruk resepi aku kot2 kalo korang nak cuba buat.
Bahan2
spagetti sepeket (aku terbeli spagetti jenis leper)
cheese parmesan
daging direbus dan potong nipis (simpan air rebusan)
1 tin cendawan butang
1 tin besar tomato puri
4 biji ubi kentang dipotong ikut suka dan rebus hingga empuk
2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
20 tangkai cili kering
1 sudu besar lada hitam
3 sudu sos cili
1 sudu besar serbuk origano (tak de pun tak pe) - smlm lupa tulis nih
kisar cili, bawang besar, bwg putih dan juga lada hitam. panas kan sedikit minyak kemudian tumis bahan kisar tadi sehingga masak. kemudian masuk kan pula tomato puri, cili sos, cendawan butang, daging dan juga air rebusan. sekira nya terlalu pekat, campur kan sedikit air. tunggu sehingga mengelegak, masuk kan sedikit gula, serbuk origano dan juga garam. Akhir sekali masuk kan ubi kentang.
spagetti di rebus sehingga empok. dah empok angkat dan tos kan air nya. kemudian gaul kan spagetti dgn sedikit butter. masuk kan spagetti kedalam pinggan, tuang kan kuah spagetti kemudian tabur kan sedikit cheese parmesan. siap untuk dimakan.


6 comments:

Amy said...

waaa kak lu kasi gua kecur liur lah! aku duk tingin nk mkn mee goreng basah seafood nih. mne nk crik fresh seafood. tahan sajer lah!

Anonymous said...

waaahhhh..sodapp nyerrr nyahhhh.... kak lia...aku nak sepinggan... dah meleleh dah nih..ahakzzzzzz....

kaklia said...

hehehe amy amy...kecur liur ye...ciannn....kalo susah carik fresh seafood, ko bantai je lah frozen one....senang ba itu....kehkehkeh...

anony....lu menyamar ek....nak sepinggan apa? penyepak nak?...kehkehkeh....

Jiejah said...

haaa baru ari ni nampak kak lia rajin memasak..kalo tak asik masak kat kedai jerk wakakakaka...larikkkkkkkkkkkk...

notakukukaki: mcm sedap nt ai dtg yu msk kan menu tu tuk ai yek :P

kaklia said...

puaka sungguh molot ko ye jah...aku ikat ko kat pokok baru tau ek...aku nih mmg rajin masak hapa..heeee....

Anonymous said...

kak lia mmg camtuh ada musim jerk rajin.. kalau x... kuali belanga semua dah hantar kedai tepi jalan tuh..hahahaha