sebiji kobis cina or kobis panjang (aku pun tak sure kobis nama apa nih). belah memanjang 4 bahagian. kemudian rendam kobis dlm air yang diletak 6 sudu besar garam selama lebih kurang 4 jam. kalau nak makan cepat rendam je lah berapa lama ikut suka, no hal punya. kalau ikut makcik manggchi tu dia rendam 8 jam. sebenarnya lagi lama kobis tu direndam lagi lembut kobis tu. so lepas direndam sekian jam, bilas kobis tu dgn air bersih. kemudian toskan. mula nya aku potong manjang kobis tu, tp lepas di toskan, aku rasa mcm susah pulak nak makan. then aku terus potong kecik2 mcm kita nak buat goreng sayur lah.
ini pulak ialah sos untuk kimchi. bahan nya 1 cawan tepung gandum, 3 cawan air dan 1/2 cawan gula. Mula2 kacau tepung dan air diatas api perlahan, dah rata semua baru masukkan gula, kacau hingga likat. makcik manggchi guna tepung manis khas buatan korea. next time aku nak pi shopping kat minimarket korea nak tgk tepung dorang tu halal ke tak. kalau halal aku nak beli n try buat lagi guna tepung korea ni. ok, dah likat sejuk kan sos ini.
karot potong lah ikut suka
ok, ini sos tepung tadi yg telah sejuk, masuk kan bahan yg telah diblend (halia, bawang merah, bawang putih), serbuk cili, sos ikan, garam. kemudian kacau rata dan rasa. sekiranya kurang manis, tambah gula. benda ni kena ikut rasa sendiri, kena adjust mana yg patut lah.
ok, ini sos tepung tadi yg telah sejuk, masuk kan bahan yg telah diblend (halia, bawang merah, bawang putih), serbuk cili, sos ikan, garam. kemudian kacau rata dan rasa. sekiranya kurang manis, tambah gula. benda ni kena ikut rasa sendiri, kena adjust mana yg patut lah.
3 comments:
kan kak sama la kite x puas hati sbb x merah abis sy g tambah serbuk cili last2 sakit perut miahahaha kak kat mana mini market korea tu??? mmg ada ke kt KL???
kan jah kan....kaler merah dorang tu cantik kan...kalau kat ampang mmg ada kedai korea ni. dekat dgn ampang point tu kita panggil situ litte korea. mmg ramai org korea kat situ. kat ampang ni merata lah orang luar nok. segala jenis bangsa ko leh tengok...hehehe...bagi aku gi tengok dulu kedai tu ek...
haritu kawan ada wat tapi asal rasa dy cam pahit???? tapi xpa r, try resepi nie plak...
Post a Comment