Monday, September 22, 2008

BUAH KELO

Korang penah tgk atau makan tak buah kelo nih? korang org pekan kan...mana penah makan buah nih kan.....podah cit...aku anak jati kolompo tau....ni sayur kegemaran aku sedari kecik. dolu2 kat rumah mak aku ada tanam pokok buah kelo nih. mak aku selalu buat masak kari....pergghhhh....terangkat wa ckp lu. tapi sebab mak aku nak besar kan rumah, so pokok kelo tu terpaksa lah di tebang. so mmg dah bertahun lama nya aku tak merasa nak makan buah kelo nih. salu pegi pasar hyper tak jumpa lak buah nih. kalo gi pasar wet market tuh mungkin ada lah kot. so smlm aku gi tesco ampang, ternampak lah buah kelo nih.....keriangan sungguh aku semalam. terus mak sambar sebab yg ada kat rak pun tak banyak. tapi akceli tak de org rebut pun mungkin org sekarang tak tau nak makan buah nih. tak tau makan lagi bagus kan...heeee....lenkali aku gi tesco je cari benda alah nih....

korang tunggu lah entry besok ek.....petang nih mak nak masak kari buah kelo dgn daging....pastu mak nak buat sambal belacan......lelehhhh wa ckp luuu.....huhuhukkk.....


8 comments:

Wangi74 said...

Tak silap i orang India suka makan ..i suka makan juga..sayur tu kan..macam petola yang kulit keras tu kan..tapi petola tu lembik dia ni macam apa eh..mmmg sedaplah masak kari..alahai cairlak air liur den

Dakjaat™ said...

ingatkan kacang panjang .. sedara mara kacang pendek kot .. ekeke! selamat berbuka puasa... =))

Zue said...

mak pernah rasa la nyahhh.. kwn opis mak kasik.. dia tanam kat umah dia... :)mmg owg wat masak karipun kacang nih...

kaklia said...

manis, betul lah tu, mcm petola kulit keras, nak masak kena kikis dulu kulit keras tuh....nti u balik sini, blh lah carik buah nih ek. eh tapi kan, i ada masuk blog org lah, dia dok kat london tak silap, ada lah buah nih...dia buat masak kurma daging....ahakss....

kaklia said...

dakjaat, panjang tu dah nak dkt sama dgn kcg panjang tapi kulit dia lagi keras. tq miko, mlm tadi sampai gak hajat nak masak kari buah nih...huhuhu...

kaklia said...

zue...lu prnh rasa ek...sedap kan...terangkek kening ko makan kan....heee...

Wangi74 said...

Adalah kot sure cari2 kat kedai indian ke mcm tu..tmpt i ni kampung semuapun takde..heheh

Anonymous said...

india panggil marunggai ...