Thursday, September 18, 2008

PUDING RAJA

Puding nih aku buat last weekend. boleh tahan sedap nya. cuma tang pisang tu je mcm lembik sikit mungkin pasal aku guna pisang emas sebab tak jumpa pisang masam manis (rupa pisang nih pun aku tau...kehkeheh). lupa lah nak ambik gambar dah potong...sapa yg nak cuba boleh lah buat, resepi nih ambik kat blog mama's fotopages.
Sumber : Mok Nik
Bahan-bahannya
15 biji pisang lemak manis/pisang tanduk separuh masak
6 Keping jala mas
buah ceri merah/hijau
1 cawan tepung kastad - ditapis
750 ml air
2 ¼ cawan susu segar dutch lady
1 cawan gula castor
2 bii telur merah
1 sudu esen vanila
sedikit garam
cara-cara
1. Pisang digoreng dengan minyak hingga brown
2. Campurkan semua bahan kastad, susu segar,air,gula, telur dan garam, dalam periuk ,pukul sebati
3. Masak di atas api sederhana, kacau agar tidak berketul hingga likat
4. Angkat dan curah dalam bekas
5. Atur pisang secara tanam/tekan hingga hampir dasar bekas.
6. Ratakan.Taburkan jala mas yg telah dilerai , kemudian hias dengan ceri. sejukkan dalam peti ais.
*krn jala mas tak ada,ganti dgn kismis dan rainbow rice sbg hiasan

2 comments:

Zue said...

pes time mak tgok ini podengggg...lapik picangg itu dalam.. nampak cam sodapp... emmm...

kaklia said...

mak pun baru pestime buat nyahh...mmg sodap pun...coba lah...